Il tempio della Concordia. Agrigento, Sicilië

website De Tempel


Markthal
Rotterdam


 • Markthal Rotterdam Nieuwsberichten

 • Dag van de Bouw 24-5-2014
 • Markthal Bovenbouw 2014
 • Markthal Bovenbouw 2013
 • Markthal Bovenbouw 2012
 • Markthal Rotterdam Techniek
 • Dag van de Bouw 1-6-2013
 • Markthal Bouw parkeergarage
 • Markthal Rotterdam Archeologie

 • Homepage


    De Markthal is geopend


  Foto: Ossip architectuurfotografie


  Winy Maas
  BEELD: VICTOR WOLLAERT
  Wanneer is het gebouw wat jou betreft geslaagd?
  “Als er hier een hal komt waar mensen doorheen roepen, waar emmers rozen over de vloer gaan en af en toe een os wordt gebraden. Daar hoop ik echt op. Het moet niet zoiets sjieks als Harrods of de Bijenkorf worden. Maar dat ligt natuurlijk niet alleen aan de architect.”
  Bron: versbeton.nl, 30-09-2014


  Speciale roldeur voor Markthal
  30-09-2014, Jean Quist
  De 28 winkels in de plint van de Rotterdamse Markthal konden in de visie van architectenbureau MVRDV alleen maar worden afgesloten met een schuine roldeur. Bestaande constructies zijn daarvoor niet te gebruiken, constateerde GNS Brinkman: die zakken door. De leverancier uit Zaandam ontwikkelde in een klein anderhalf jaar een oplossing.

  Roldeuren staan tot nog toe uitsluitend haaks op de vloer. Naarmate een roldeur schuiner staat kan die zover doorzakken dat de belasting op de constructie zo groot wordt dat de deur vastloopt. De krachten die de schuinte genereert werken ook slijtage in de hand.

  “Een geleiding in één of andere vorm zou dat probleem kunnen oplossen”, zegt Arhur Buitenhuis van GNS Brinkman, “maar de architect wilde geen constructies in het midden van de deuropening zien.”

  De deur moest daarbij uit transparant materiaal worden gemaakt; een product dat nog eens extra gevoelig is voor doorbuigen en beschadigingen.

  Binnenboog
  In het geval van de Markthal staan de roldeuren schuin naar boven onder een hoek van 70 graden. “Op die manier loopt de karakteristieke binnenboog van het gebouw door en krijgen de exploitanten van de winkelruimte het hoogst haalbare aantal vierkante meters”, zegt architect/projectmanager Renske van der Stoep van MVRDV. De markt biedt tot nog toe geen schuine roldeurconstructies, dus moest leverancier GNS Brinkman zelf een alternatief bedenken.

  De roldeuren sluiten een opening van 7 meter breed en 4 meter hoog. De constructie weegt een kleine 300 kilo. Elke deur is opgebouwd uit stroken polycarbonaat die met aluminium stangen aan elkaar zijn gekoppeld. De hoogte van de stroken is zodanig gekozen dat de afsluiting in een vierkant oprolt. De bovenste strook is 10 centimeter hoog en de onderste 30 centimeter. Het vierkant helpt de kans op beschadigingen te verminderen, zegt Buitenhuis: “Tijdens het oprollen raken alleen de aluminium koppelingen elkaar.” Twee verplaatsbare geleiders in de dagopening nemen de krachten van de roldeur op. De aluminium geleiders schuiven over een rail heen en weer. Een espagnolet fixeert de geleiders in de dagopening. Overdags worden de geleiders geparkeerd in openingen in de dagkanten.

  Niet vuil
  Het systeem heeft zich volgens Van der Stoep bewezen. De schuinte werkt volgens haar vervuiling van de roldeuren niet in de hand. “De deuren gaan elke dag een keer open en dicht waarbij het stof ervanaf waait zodat de deuren niet noemenswaardig vuil worden.”
  Bron: cobouw.nl  De Markthal Rotterdam opent op 1 oktober na een voorbereiding van vijf jaar en evenzoveel jaren bouwen. Kosten: €175 miljoen. Wie een versunit wil huren, betaalt €20.000 per jaar.
  Meer foto's op Misset Horeca, 22-09-2014.  André Paap opent 1 oktober 'Vers van de Telerpaviljoen' in Markthal Rotterdam
  Tholen - André Paap is klaar voor een nieuwe start met zijn groentepaviljoen. De 58-jarige smaakspecialist stopte afgelopen zomer met zijn erkende groentewinkel in Pijnacker om na een vakantie te beginnen met zijn Vers van de Telerpaviljoen in de Markthal in Rotterdam. "Vanaf 1 oktober gaan we ons ding doen en dat is de mensen smaakvolle producten voorschotelen", aldus André.

  De man uit Pijnacker zat jarenlang op kantoor, maar zocht tien jaar geleden een nieuwe uitdaging. Zijn oog viel op het oprichten van een groentewinkel: "We begonnen als groentewinkel, maar besloten al snel om uit te groeien naar een smaakwinkel. Ons doel was om mensen onderscheidende en unieke smaak mee te geven."

  Bron: AGF.NL


  Een van de paviljoens in aanbouw van de Markthal.
  Foto: J.P. van Eesteren B.V. 19 september. Meer foto's op Facebook
  Groot feest rondom opening Markthal Rotterdam
  Met een culinair festival, rondleidingen, open atelierdagen en straattheater wordt tussen 17 september en 15 oktober de opening van de Markthal Rotterdam gevierd. Onder de naam 'De Smaak van de Blaak' staat het gebied rondom de nieuwe hal onder de aandacht.

  De festiviteiten beginnen op woensdag 17 september met de opening van het culinaire festival 'Het Laurensvertier'. Op deze dag rijden verschillende mobiele Rotterdamse keukens door het Laurenskwartier. Daarnaast zijn er tussen 17.00 en 23.00 uur optredens van onder meer de Rotterdamse bands Half Way Station en Neda Boin. Het festival wordt op 15 oktober nog eens dunnetjes overgedaan. Daarnaast worden er de gehele maand rondleidingen gegeven door het gebied.

  Open Atelier Martdag
  Verder vindt er vanaf 20 september elke zaterdag (tot en met 11 oktober) op het grasveld naast de Markthal de Open Atelier Martdag plaats. Hier zijn dan verschillende naai- kook- schilderateliers te vinden waar bezoekers aan de slag kunnen gaan. Ook zijn er zogenaamde plantenfluisteraars aanwezig. Op de dinsdagen duiken verschillende straatartiesten tot en met 14 oktober rondom de markt op.
  Bron: dichtbij.nl


  Grootste parkeergarage van Rotterdam onder Markthal
  De grootste parkeergarage van de Rotterdamse binnenstad heeft haar deuren geopend. Hiermee komen er bijna 1.100 parkeerplaatsen, waarvan 800 voor bezoekers, bij in het nieuwe stadshart van Rotterdam.

  De ondergronds vier lagen tellende parkeergarage ligt direct onder de Markthal midden in het Laurenskwartier.

  De opening van de Markthal zélf is op 1 oktober. De verwachting is dat de eerste overdekte Markthal van Nederland miljoenen bezoekers zal trekken. De parkeergarage is voorzien van diverse luxe faciliteiten. Zo kunnen parkeerders straks vanuit de parkeergarage via royale roltrappen direct de Markthal betreden of via de voetgangersliften richting de Laurenskerk of Oude Haven lopen.

  Ook kunnen bezoekers betalen via Dip & Go, een nieuwe betaalwijze waarbij je met je betaalpas zonder pincode betaalt bij de in- en uitrit.

  Bestuurders van elektrische auto’s kunnen hun voertuigen opladen bij één van de vier oplaadpunten. Daarnaast is de garage ingericht met een ruim aantal mindervalidenplaatsen, toiletten en zijn er 24 uur per dag servicemedewerkers aanwezig.

  De parkeergarage is uitgerust met de modernste technieken. Zo beschikt het over een parkeergeleidingsysteem, vloercoating, ledverlichting, kentekenherkenning en vanaf 1 oktober ook online reserveren.

  Dit brengt voordelen met zich mee zoals dat bezoekers straks thuis vanaf hun laptop of tablet van te voren een parkeerplaats kunnen reserveren en gelijk online kunnen betalen. Met online reserveren kan er via kentekenherkenning sneller doorgereden worden bij de slagboom. Een ander voordeel hiervan is dat er direct kan worden uitgereden zonder langs de betaalautomaat te gaan.

  Binnen is een ingenieus parkeergeleidingsysteem dat de bezoeker via de kortste route naar een vrije parkeerplaats leidt. Na het passeren van de slagboom wordt met groene cijfers aangegeven hoeveel plaatsen er op welke etages nog beschikbaar zijn. Per plaats wordt met een groen of rood signaal aangegeven of de plaats vrij is of bezet. Bron: www.verkeersnet.n

  Máxima opent Markthal Rotterdam
  Marcel Potters, 5-9-14 - 13:51
  De gloednieuwe Markthal in hartje Rotterdam krijgt een koninklijke opening. Op 1 oktober zal koningin Máxima de 'koopkathedraal aan de Maas' feestelijk openen, waarna vanaf half 5 het publiek voor de eerste keer een kijkje kan nemen in het kleurrijke complex. 'Dan zijn we meteen volledig in bedrijf,' zegt directeur Hans Schröder van ontwikkelaar Provast.

  Die is uitermate blij met de komst van Máxima. 'We zijn zeer vereerd dat de koningin de openingshandeling wil verrichten,' zegt hij. 'Ze heeft een enorme affiniteit met wat er in de Markthal gebeurt. Met het midden- en kleinbedrijf dat zijn versproducten hier aanbiedt.'

  Straattheater
  Rondom het foodwalhalla wordt rond de plechtigheid een feestelijk programma afgewerkt. Daar kan het publiek via een live-verbinding de opening buiten op een groot scherm volgen. Verder is er straattheater, een circus en hapjes van markthalondernemers.
  's Avonds wordt in het gebouw voor de eerste keer een spectaculaire video vertoond, onderdeel van het fleurige kunstwerk Horn of Plenty, dat op de binnenwand van de Markthal is aangebracht.
  Bron: AD.nl

  Opening! 1 oktober, 16:30 u

  Nieuwe toeristenmagneet in Rotterdam
  12 augustus 2014 09:20 De nieuwe Markthal in Rotterdam die op 1 oktober officieel wordt geopend, blijkt nu al een enorme toeristische trekpleister te zijn. Veel binnen- en buitenlandse toeristen komen naar Rotterdam om een blik te werpen op het unieke bouwwerk en het kunstwerk dat binnen in de Markthal te zien is. Naast het vernieuwde Rotterdam Centraal Station heeft de stad er dan ook een markante 'hotspot' bij.

  De opening van de Markthal kan, net als die van het Centraal Station, nog wel eens een koninklijk tintje krijgen, zo meldt het Algemeen Dagblad. De projectontwikkelaar hoopt op de aanwezigheid van koning Willem Alexander, koningin Maxima of zelfs wel allebei. De gesprekken met de Rijksvoorlichtingsdienst over een eventuele aanwezigheid worden eind van de maand afgerond.
  Bron: www.puuropreis.nl/


  Parkeergarage Markthal is maandaag 21-07-2014 in gebruik genomen en 24 uur per dag geopend.


  Bron: Markthal Rotterdam, Facebook.

  De ingang van de parkeergarage aan de Hoogstraatzijde.


  Bron: J.P. van Eesteren B.V., Facebook


  Sprookjesachtige blik op Rotterdamse Markthal
  Het zicht vanuit de nok van de kersverse Markthal in Rotterdam is betoverend. Om je heen spetteren de kleuren haast van de fleurige platen, die tegen de wand van deze 'koopkathedraal aan de Maas' zijn bevestigd. De eerste overdekte marktvloer van Nederland - vaste prik in mediterrane streken - nadert zijn voltooiing. 'Andere steden zullen jaloers zijn op Rotterdam'.

  Terwijl in de diepte bouwvakkers de laatste hand leggen aan de 96 versunits, maakt de Rotterdamse fotograaf Paul Martens op 40 meter hoogte spectaculaire opnames. Als eerste buitenstaander mag hij de geavanceerde onderhoudslift in deze Hollandse variant op de S ixtijnse Kapel betreden, om vanaf deze bijzondere plek de Markthal-in-wording vast te leggen.
  Bron: www.ad.nl/

  markthal 17 juli from Fotografie Paul Martens on Vimeo.
  De opening van de garage is op 21-7-2014. Nu alleen voor vergunninghouders.


  'Biggest Artwork In The World' Hits The Netherlands, Dubbed 'Sistine Chapel Of Rotterdam'
  The Huffington Post | By Katherine Brooks
  Arno Coenen's "Horn of Plenty" hit the Netherlands this month, bringing 36,000 square feet of animal and plant life to the indoor market De Markthal. It didn't take long for the massive installation to earn the label "biggest artwork in the world," on top of other nicknames like the "Sistine Chapel of Rotterdam.
  The Huffington Post
  met prachtige foto's van Kees Stuip Fotografie/TS Visuals
  Zie ook het artikel op Designboom
  De ingangen naar de appartementen krijgen een bijzonder kunstwerk: Anamorfosen van lichtarchitect Har Hollands
  Een anamorfose is een vertekende afbeelding die slechts te zien is vanuit een bepaalde hoek of die onder bepaalde optische voorwaarden realistisch oogt.


  Eigen foto: Dag van de Bouw 24-5-2014 gemaakt in de vergaderruimte van de uitvoerder, met zijn welwillende toestemming en veel uitleg over de Markthal.


  22 mei 2014
  Provast heeft voor zijn gasten de rode loper uitgerold.

  In Rotterdam is zojuist het grootste kunstwerk ter wereld afgerond
  Door Leander Roet — mei 19 2014
  Consummatum Est. Het is volbracht. In Rotterdam, aan de Binnenrotte waar de stad ooit is ontstaan, is zojuist de laatste hand gelegd aan het grootste kunstwerk ter wereld, de Horn of Plenty. De enorme, felgekleurde afbeelding met een oppervlakte van 11.000m2 zal de complete binnengevel van de Markthal bekleden die op 1 oktober haar deuren zal openen. Het kunstwerk wordt nu al de 'Sixtijnse Kapel van Rotterdam' genoemd.

  “Je voelt je net een insect als je eronder staat,” vertelt de kunstenaar Arno Coenen me over de telefoon. “Dat is ook het idee erachter – dat kinderlijke gevoel van verwondering dat je had als je vroeger Erik en het Insectenboek las, of Alice in Wonderland.”
  Bron: The Creatorsproject


  Eigen foto, 24 mei 2014, Dag van de Bouw 24-5-2014

  Tijdens de dag van de bouw kon de parkeergarage niet betreden worden, men was er aan het werk. Twee bedrijven zijn er voor de gemeente actief: Betonrestore voor de vloerafwerking en Skidata voor de techniek; plaatsing door Elektro-Four B.V. Zie Skidata


  Eigen foto, 21 mei 2014

  Beheer en exploitatie van de parkeergarage wordt uitgevoerd door Interparking.


  Uit de Nieuwsbrief 14 van Provast:
  Overige werkzaamheden rond de Markthal
  Vanaf medio april wordt op het bouwterrein gestart met het aan brengen van de definitieve bestrating (natuursteen) aan de kant van de Hoogstraat, naast de Markthal. Zodra ruimte rond het gebouw vrijkomt die daarna niet meer voor de bouw van de Markthal nodig is, volgt het bestraten: een logistieke opgave van belang!


  Eigen foto, 22 mei 2014


  Eigen foto, Dag van de Bouw 24-5-2014

  10 eye-popping new buildings that you'll see in 2014
  Rotterdam Market Hall
  This tunnel-shaped structure in the Dutch port city of Rotterdam is designed as a hybrid between a bustling open-air market, and residential apartments. The project, by Dutch architects MVRDV, is part of the regeneration plan of the city center, which was damaged badly in World War II bombing raids.
  CNN

  Makers plaatwerk Markthal gaan ermee de markt op
  Techniek | Laatst gewijzigd: 28-01-2014 06:57 | Edo Beerda
  Rotterdam - De makers van het geprinte plaatwerk waarmee de Markthal Rotterdam wordt aangekleed gaan ermee de markt op. Met de krasvaste prints op aluminium zijn hoogresolutie afbeeldingen te maken over enorme gevelvlakken.
  De fullcolour afbeelding in de markthal van Provast is twee voetbalvelden groot, maar heeft toch een gelijkwaardige resolutie als een tijdschriftfoto. De metalen plaat wordt eerst voorzien van een transparante coating, waarop de fotoafbeelding wordt geplaatst. Daarna wordt in een machine onder druk en hoge temperatuur (200 graden Celsius) de complete inktlaag overgebracht op de metaalplaat.
  Doordat de afbeelding integraal onderdeel wordt van het oppervlak en de coating een UV-filter bevat, is de prent buitengewoon duurzaam. “Je kunt met deze techniek dus ook zonder probleem de complete buitengevel van een gebouw als een enorme foto uitvoeren”, vertelt Allard Droste van Aldowa, dat het enorme kunstwerk samen met TS Visuals (productie panelen) ontwikkelde en monteerde.
  Bron: Cobouw
  52 Places to Go in 2014
  10. Rotterdam, The Netherlands
  Come October, the massive arch of the Markthal, whose interior displays 3-D food photographs, becomes the country’s first indoor food hall.
  Bron: New York Times 10 januari 2014.

  TOP 10 CITIES
  8 ROTTERDAM NETHERLANDS
  Rotterdam is best known for its container-clogged port, but in the past few years, more exciting projects have been dropping anchor. The Netherlands’ biggest building, a new “vertical city” called De Rotterdam, will soon be alive with cafés and restaurants, heralding a new dawn for the high-rise area locals have dubbed Manhattan on the Maas. Across town, the cavernous tube-shaped Market Hall is about to open as Rotterdam’s best snack stop, with a hundred food stalls selling everything from chewy waffles to giant balls of edam.
  Bron: Rough Guides

  Foto: Monique Benthin. Bron: J.P. van Eesteren B.V. op facebook 27 november 2013.
  05-11-2013
  Kleurige markthal
  Nu de Markthal van MVRDV steeds meer vorm krijgt komt ook de afwerking meer in zicht. Momenteel werken monteurs aan een 'legpuzzel' van 4350 panelen die aan de binnenkant van de boog komen. Samen vormen de panelen van 1,5 x 1,5 meter een kleurrijke wandversiering van 11.000 vierkante meter voorzien van groenten, fruit en vis.

  De beelden van groenten, bloemen en fruit lijken gefotografeerd, maar zijn allemaal met de computer opgebouwd. De gecomprimeerde bestanden zijn opgeknipt in losse printbestanden, voorzien van een profiel en een unieke code. Die zijn met een controle-script samengevoegd tot een complete wandpuzzel. Inclusief alle openingen van ramen en ventilatieroosters. Het unieke nummer van ieder paneel is gekoppeld aan het assenstelsel.

  De plafondpanelen worden in uiterste precisie door J.P. van Eesteren aangebracht.

  Naast de wandelementen wordt de markthal ook versierd met plafondelementen die de 'Horn of Plenty' verbeelden. Grondlegger hiervan is multimediakunstenaar Arno Coenen samen met Iris Roskam, Michiel van Iperen, Frank aan de Stegge, Dustin Kershaw, Marinus de Ruiter samen met Winny Maas, Frank Hanswijk en geproduceerd door Mothership : Faye Ellen en Mathijs Goorhuis.
  Bron: www.dearchitect.nl

  Sloop Markthal Rotterdam
  Gepost onder Afgeronde projecten May 16, 2013
  Hofstede heeft een deel van het stempelraam, welke was gemaakt van zeer zwaar gewapend beton, gesloopt. Tevens zijn de buispalen weggesneden en is alles afgevoerd. De sloopwerkzaamheden zijn gefaseerd uitgevoerd om de nieuwbouwwerkzaamheden niet te stagneren. In overleg met de opdrachtgever zijn de werkzaamheden nauwkeurig ingepland in de overallplanning van het project. Onder de Markthal komt een vierlaagse parkeergarage met 1.200 plaatsen..


  Bron: www.hofstede.eu

  MARKTHAL ROTTERDAM BEHAALT 3 STERREN BREEAM-NL CERTIFICAAT
  Needs Facility Di 7 mei 2013 06:00
  Afgelopen week heeft de in aanbouw zijnde Markthal in Rotterdam een 3 sterren BREEAM-NL certificaat behaald.
  De Markthal behaalde deze score in de categorie Nieuwbouw Ontwerp.
  Bron: www.needsfacility.nl
  Lees op de pagina techniek meer over BIM


  Definitief ontwerp
  Definitief ontwerp van het kunstwerk aan de binnenzijde van de Markthal Rotterdam (van MVRDV ) door team Coenen : Arno Coenen, Iris Roskam, Michiel van Iperen, Frank aan de Stegge, Dustin Kershaw, Marinus de Ruiter, iswm Winny Maas, Frank Hanswijk en geproduceerd door Mothership: Faye Ellen en Mathijs Goorhuis
  arnocoenen.nl
  Start verkoop
  De verkoop van de appartementen en penthouses in de Markthal start in juni 2013. In navolging van steden als Barcelona, Madrid en Valencia heeft Rotterdam met de overdekte Markthal de primeur in Nederland en met de woonboog zelfs de internationale primeur!
  Wonen in de Markthal

  A rendering of Markthal, an apartment and market complex destined to become Rotterdam's foodie haven. (Markthal)
  Bron: BBC 19 February 2013 Rotterdam's downtown revival. In The Netherlands Arts & Architecture By Chadner Navarro
  Met het aanbrengen van de fleurige platen aan de binnenzijde van de Markthal zal eind dit jaar al worden begonnen, als het plafond op het hoogste punt wordt gesloten. Gewerkt wordt ook nog aan een ronddraaiende lichtkolk, die met behulp van beamers in de nok van het gebouw zal worden geprojecteerd. "En 's nachts zal daar een maantje te zien zijn."
  Algemeen Dagblad. Bron: www.markthalrotterdam.nl

  hal filmpjes 12-febr 2013 from Arno Coenen on Vimeo.

  from Arno Coenen on Vimeo.

  KUNSTENAAR VOOR BINNENGEVEL MARKTHAL GESELECTEERD
  17 januari 2013
  De bouw van Markthal Rotterdam, een ontwikkeling van Provast, is in volle gang. Voor de binnengevel van de hal wordt een bijzonder kunstwerk gemaakt. Uit een selectie van negen internationale kunstenaars is voor het ontwerp van Team Arno Coenen gekozen.


  Over het gehele oppervlak van de binnengevel van de Markthal komt een fotografische 3D-afbeelding met een scala aan etenswaren die straks in de Markthal over de toonbank gaan, als hedendaagse variant op de stillevens van oude meesters uit de Nederlandse schilderkunst.

  Uniek aan dit kunstwerk is hoe met behulp van de computer een ongekend realistisch beeld is neergezet. De producten lijken gefotografeerd, maar zijn stuk voor stuk met de computer opgebouwd. Uitermate gedetailleerd, inclusief alle oneffenheden. Het werk is gemaakt met de nieuwste software van Pixar Animation Studios, het bedrijf achter succesvolle animatiefilms als Finding Nemo en Cars.

  De afmeting van ongeveer twee voetbalvelden stelt hoge kwaliteitseisen aan de technische uitwerking van het concept. De oppervlakte van de binnengevel is circa 11.000 m² en bestaat uit 4000 panelen van 1,5 bij 1,5 meter. De kwaliteit van het beeld moet haarscherp zijn en de beelden moeten vloeiend in elkaar overlopen. Het geheel wordt een bestand van 37.500 megapixels.

  Arno Coenen
  Arno Coenen (1972), met zijn lange baard en tatoeages een opvallende verschijning, is in essentie een multimediakunstenaar. Multimedia is in zijn opvatting een krachtige symbiose tussen nieuwe media en oude kunstvormen. De computer is zijn voornaamste instrument, maar hij houdt van een eclectische stijl. Hij maakt videokunst, billboards, keramieken, glas-in-loodramen en enorme plein- en wandmozaïeken. Het tegeltableau ‘Oud-West, thuis best’ is aangekocht door het Rijksmuseum. Hij daagt uit met beelden die indruisen tegen gevestigde waarden in de samenleving. Het sociale, toegankelijke karakter van zijn werk heeft hem het stempel volkskunstenaar opgeleverd.
  www.arnocoenen.nl
  Bron: Provast
  1 januari 2013

  Jones Lang LaSalle rapporteert huurprijsontwikkelingen Nederlandse winkelvastgoedmarkt
 • Ontwikkeling winkelhuurprijzen blijft gemiddeld achter bij inflatie.
 • Groei boven inflatie alleen in de allerbeste en allergrootste winkelsteden.
 • Actieve binnenstedelijke ontwikkelingen maken winkelgebieden aantoonbaar sterker.

 • Fragment: Opvallend is dat de winkelstraten waarin tophuurprijzen worden gerealiseerd in een aantal steden aan het veranderen is. Zo is het Beursplein in Rotterdam de Lijnbaan voorbijgestreefd. Het kernwinkelgebied van Rotterdam verschuift langzaam oostwaarts richting Coolsingel en verder richting Hoogstraat. Grootschalige ontwikkelingen zoals Forum Rotterdam en de Markthal zullen dit nog versterken. Deze projecten bieden grote winkeloppervlakken, een product dat (internationale) retailers zoeken en moeilijk kunnen vinden in de relatief kleinschalige historische Nederlandse binnensteden.
  Bron: www.joneslanglasalle.nl/Netherlands

  Markthal kost Rotterdam 3,5 miljoen extra 05-12-2012

  De gemeente Rotterdam heeft een rechtszaak verloren over de kosten voor het omleggen van een aantal leidingen onder de Binnenrotte. Dat heeft de Raad van State bepaald.
  De gemeente bouwt op die plek een overdekte markthal met parkeergarage, maar er lopen elektriciteits- en gasleidingen. Met de beheerders Eneco en Stedin was een conflict wie er voor de kosten zou opdraaien om deze leidingen te verleggen. De totale kosten van het verleggen van de leidingen komen neer op zo'n 3,5 miljoen euro.
  De Raad van State heeft nu bepaald dat de gemeente dit moet gaan doen, omdat in het verleden is afgesproken dat degene die om de verlegging vraagt de kosten zal betalen. En dat is de gemeente. De totale kosten van de markthal komen dan nu neer op zo'n 178 miljoen euro.
  Bron: RTV Rijnmond nieuws

  Voorbeelden van het verleggen van leidingen aan de Binnenrotte bij de bouwplaats van de Markthal

  7-12-2012
  Foto: Tempelarchief, 16 november 2009

  Foto: Topaas, 21 oktober 2009

  Foto: Eric Offereins, 24 september 2009

  Redactie - 24 september 2012
  Boot Advocaten heeft de ontwikkelaar Vesteda geadviseerd over de contractering met betrekking tot het project Markthal te Rotterdam. Het commerciële gedeelte van de geplande markthal in het centrum van Rotterdaml bestaat uit een overdekte marktvloer met 100 versunits, 4.600m² voor foodgerelateerde winkels, 1.800m² voor Albert Heijn, Gall en Gall en Etos en 1.600m² voor horeca. Voorts wordt een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd van 4 verdiepingen met circa 1200 plaatsen. De oplevering is gepland medio 2014.
  Bron: www.bootadvocaten.nl/1200/markthal-rotterdam-bv/

  Korte docu Markthal Rotterdam  Sjoer89
  Gepubliceerd op 20 jun 2012
  Korte docu over de markthal in Rotterdam, bij Blaak.
  Gemaakt voor het vak 'future geography' van de Hogeschool Rotterdam.
  Muziek:
  Datsik - Jenova Project
  Laura Jansen - Single Girls
  Radical Face - Welcome Home

  KONE en Provast van alle markten thuis
  Door Kone Liften Roltrappen Gepubliceerd 02-02-2011 Technisch

  Voor het icoon van Rotterdam, de Markthal, levert KONE alle People Flow installaties. KONE kreeg de opdracht van Provast, de projectontwikkelaar van de Markthal.
  De opdracht omvat de levering en installatie van 22 liftinstallaties en 10 roltrappen. Met de bouw van de Markthal is in 2009 gestart en de oplevering vindt in 2014 plaats. KONE is trots op deze opdracht voor dit unieke gebouw.
  In vele landen om ons heen bestaan sinds jaar en dag overdekte food markten. Rotterdam krijgt nu de eerste echte markthal van Nederland. Deze Markthal zal worden gebouwd aan de Binnenrotte, grenzend aan de grootste buitenmarkt van Nederland. De Markthal wordt een spectaculair gebouw met een mix aan functies; markt, winkels, horeca, appartementen en parkeren. Het ontwerp is van het wereldberoemde Rotterdamse architectenbureau MVRDV.

  People Flow
  “Inzicht in de diversiteit van gebruikers en de daarmee gepaard gaande passanten- en goederenstromen was voor ons van belang bij de keuze van de partner. KONE heeft met ons meegedacht en ons overtuigd na bezoek aan verschillende referentieprojecten. Tevens geniet KONE het vertrouwen van de beleggers, wat de samenwerking ten goede zal komen”, zei Hans de Jong, partner bij Provast.
  “KONE heeft het vertrouwen gekregen van Provast omdat wij in staat zijn dit omvangrijke project op een goede manier te kunnen uitvoeren, zowel qua voorbereiding, planning, logistiek en installatie. Bovendien streven beide partijen naar duurzame eco-effciënte oplossingen en ook daar vinden KONE en Provast elkaar”, aldus Wim Koster, Algemeen Directeur van KONE Nederland.

  Einde persbericht
  Bron: www.allepersberichten.nl

  3D Animation of the 'Markthal' in Rotterdam, produced by PlusAnimations from Rogier van Meeuwen on Vimeo.


  Corio neemt belang in markthal in centrum Rotterdam 30-10-2010

  Corio, de grootste verhuurder van winkelruimte in Nederland, heeft alle retail- en horecaruimte gekocht van de in aanbouw zijnde Markthal in het centrum in Rotterdam. Het bedrijf heeft daartoe gisteren een overeenkomst gesloten met projectontwikkelaar Provast. Met de overname is een bedrag gemoeid van 42 miljoen euro.
  De Markthal, die verrijst op de Binnenrotte vlakbij de Laurenskerk, is een voor Nederlandse begrippen uniek bouwproject. Het veertig meter hoge ontwerp van architect Winy Maas combineert wonen (228 appartementen en 1.200 ondergrondse parkeerplaatsen) en werken (6.200 vierkante meter winkels en horeca). De kosten van de glazen ‘koopboog’ tegenover trein- en metrostation Blaak bedragen naar schatting 175 miljoen euro. De oplevering is voorzien in 2014. Afgelopen zomer ging de laatste van de in totaal 2.300 heipalen de grond in.
  Corio is sinds gisteren onder meer eigenaar van de overdekte marktvloer in de 117 meter lange hal die plaats moet gaan bieden aan circa honderd kramen. Volgens plan moeten daar naar Zuid-Europees voorbeeld vrijwel uitsluitend versproducten verkocht gaan worden. Verder heeft het bedrijf de rechten verworven van vijftien winkeleenheden en acht horecabedrijven in het complex. Corio bezat in Rotterdam al het winkelcentrum Alexandrium, met 136 winkels een van de grootste winkelcentra van Nederland.
  Met de overname komt in elk geval voorlopig een einde aan onzekerheid over het welslagen van het bouwproject. In Rotterdam rezen twijfels toen Vesteda, een van de beoogde partners van Provast, zich vorig jaar terugtrok. Het beleggingsfonds geloofde niet langer in een rendabele exploitatie en zegde de overeenkomst over de verhuur van 102 woningen eenzijdig op.
  „Na de wat onrustige aanloop hebben we de zaken nu op orde”, zegt directeur Hans Schröder van Provast. Ahold kocht al eerder winkelruimte in de Markthal; op de bovenste verdieping van de vier lagen tellende parkeergarage wordt een supermarkt van Albert Heijn gevestigd. De gemeente Rotterdam investeerde tot dusver 72,5 miljoen in de Markthal, nadat het bouwrijp maken van de grond een extra krediet vergde wegens tal van archeologische vondsten.
  Bron: nrc.nl archief

  From Russia with love katushka-ru.livejournal.com

  Rotterdam zet bouw van glazen ‘koopboog’ door, 23 november 2009
  Lachende gezichten, opgestoken duimen en een maaltijd in de sfeervol verlichte en bomvolle Laurenskerk. De boodschap was duidelijk bij de start van de bouwwerkzaamheden in hartje Rotterdam: Nederlands eerste markthal komt er niet alleen, de glazen ‘koopboog’ tegenover trein- en metrostation Blaak zal vanaf 2014 ook een commercieel succesnummer blijken te zijn.
  Maar in de stad overheerst scepsis. Bouwt Rotterdam zijn zoveelste luchtkasteel? Uitgerekend op de plek waar de wieg staat van de tweede stad van Nederland – op dezelfde plek verrees in de negende eeuw de nederzetting Rotta. Het veertig meter hoge ontwerp van architect Winy Maas combineert wonen (228 appartementen en 1.200 ondergrondse parkeerplaatsen) en werken (6.200 vierkante meter winkels en horeca). Projectontwikkelaar Provast schat de kosten van het „kloeke gebouw” op 175 miljoen euro.
  Aanleiding voor de sluimerende twijfel is het conflict dat Provast heeft met een van de beoogde partners, beleggingsfonds Vesteda. De laatste heeft de overeenkomst over de verhuur van 102 woningen ontbonden. Vesteda zegt niet langer in een rendabele exploitatie te geloven. Provast eist naleving van het contract en heeft een tweede kort geding aangespannen. Inzet van het dispuut: ruim 30 miljoen euro. De rechter doet binnenkort uitspraak.
  Ook de Rotterdamse politiek plaatst vraagtekens bij het prestigeproject, dat het nu nog versnipperde stadshart moet verlevendigen. „Eén ding is zeker: niets is zeker”, zegt Leefbaar Rotterdam-raadslid Henk Sonneveld. De achterdocht wordt mede gevoed door een nieuwe kostenoverschrijding (bijna 5 miljoen euro) van de Museumparkgarage, die de gemeente ruim tweemaal zoveel kost als begroot: niet 48 maar 103 miljoen. Bovendien vreest de raad fors – mogelijk 200 miljoen – bij te moeten gaan dragen aan de bouw van een nieuw voetbalstadion in Rotterdam-Zuid.
  Directeur Hans Schröder van Provast heeft begrip voor de gereserveerde reacties. „Maar mochten we de juridische strijd verliezen, dan is ons eigen vermogen groot genoeg om de klap op te vangen”, klinkt het strijdvaardig. Met andere woorden: de koudwatervrees van de raad is nergens op gebaseerd. „De gemeente heeft bovendien al stevig geïnvesteerd.”
  Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 72,5 miljoen, nadat het bouwrijp maken van de historische grond een extra krediet vergde (8,5 miljoen) wegens tal van archeologische vondsten. „Wij geloven in dit concept met vaste standplaatsen voor versproducten, ook al is het nog nooit eerder vertoond in Nederland”, zegt wethouder Hamit Karakus (Bouwen en Wonen, PvdA). Daarnaast staat Rotterdam volgens hem te springen om extra parkeerruimte in dit deel van de binnenstad. Sussende woorden sprak woensdag ook burgemeester Ahmed Aboutaleb, na afloop van de officiële start van de bouw in het Laurenskwartier: „Je moet als stad soms risico’s durven nemen”.
  Rotterdamse marktkooplieden zijn, op een enkeling na, evenmin enthousiast over de koophal, die vooral in mediterrane landen in zwang is. Standwerker Benvenido van Schaik voorziet „zware problemen, met heel veel leegstand en absoluut geen toegevoegde waarde”. Hij is secretaris van de landelijke Centrale Vereniging Ambulante Handel. Volgens Van Schaik druisen vaste standplaatsen in tegen de Nederlandse cultuur. „Marktkooplieden reizen van stad naar stad, de ene dag hier, de andere dag daar. Zo werken ze al jaren, zo komen ze aan hun omzet.”
  Dat zegt Rob Baris, een Rotterdamse restauranthouder, Aboutaleb graag na. Toch heeft ook hij zijn bedenkingen. Baris spreekt van „een zeer gewaagd experiment”. Vooral omdat de markthal ook onderdak zal gaan bieden aan een ondergrondse supermarkt. „Wie garandeert dat de klanten niet de roltrap naar beneden pakken, waar ze alle producten in één keer bij de hand hebben?”
  In de 117 meter lange hal is ruimte ingetekend voor ongeveer honderd kramen, die uitsluitend verse en exclusieve producten zouden moeten verkopen. Provast-directeur Schröder twijfelt er geen moment aan of hij de naar schatting zestig benodigde ondernemers zal vinden. „We vragen een huur van slechts 35 euro per dag voor een verkooppunt, dus aan de prijs kan het in elk geval niet liggen.” In tegenstelling tot Van Schaik bespeurt hij juist „veel enthousiasme voor deze nieuwe manier van markten inrichten”. Rotterdam is volgens hem bovendien een veelzijdige en multiculturele stad (174 nationaliteiten), die over enkele jaren dankzij verbeterd openbaar vervoer ook nog eens makkelijker te bereiken is. Schröder: „Dit nieuwe vastgoedconcept zal zich in de praktijk moeten bewijzen, maar alle ingrediënten om het tot een succes te maken zijn aanwezig.”
  Bron: digitaleeditie.nrc.nl

  Introfilm Markthal Rotterdam - De eerste Markthal van Nederland  Bron: Provast
  Geupload op 22 nov 2009 (YouTube)


  Markthal introduceert 'nieuwe typologie' 19 november 2009
  fragment

  MVRDV spreekt van een nieuwe stedelijke typologie, een hybride tussen markthal en woningbouw.
  . . . Onder de Markthal komt een vierlaagse parkeergarage met 1.200 plaatsen. Vanuit de garage komt de bezoeker in het hart van de hal, die wordt gevormd door een honderdtal vaste versunits. Op een vloer ter grootte van een voetbalveld, bieden 60 ondernemers zes dagen per week hun producten aan.
  In de flanken van de Markthal komen op twee niveaus aan food gerelateerde winkels, waaronder een kookwinkel, een winkel voor de tafel, een wijnhandel, een warme bakker en een traiteur. Hier is tevens ruimte voor diverse restaurants, waaronder het marktcafé. In het souterrain komen een AH supermarkt, Gall & Gall en Etos. . . . Ontwikkelaar Provast maakte woensdag bekend dat de bouw van de hal 175 miljoen euro gaat kosten. Daarvan komt 72,5 miljoen van de gemeente Rotterdam.
  Een aantal beleggingsmaatschappijen investeert ook in het project. Een daarvan, Vesteda, probeert uit het project te stappen. Maar de rechter heeft dat tot op heden voorkomen, liet Provast weten.
  Bron: MVRDV / ANP via www.architectenweb.nl


  Rotterdam Market Hall, Rotterdam, Netherlands Thursday 19 Nov 2009
  Tunnel to the future

  First ground broken at Rotterdam Market Hall paves way for social centre
  First ground was broken this week (18 November) at the site of the new €175 million Rotterdam Market, representing the beginnings of a new hybrid social hub. The mayor of Rotterdam, Ahmed Aboutleb and city councillor Hamit Karakus were on site to commence the construction of the monolithic 100,000 sq m public market and apartment building, designed by MVRDV.

  Once complete in 2014 the market will be a giant cavernous archway in the centre of post-war Rotterdam, situated near the historic Laurens church, 228 apartments over ten upper levels will engulf the market void and overlook 100 stalls from interior windows. Each apartment will also feature a balcony on the exterior connecting the project with the community from all angles. The two lower levels of the archway will be used as public space introducing shops and restaurants. Together with an underground supermarket, 1200 parking spaces and 102 of the apartments developed as rental properties, the project is expressed as a social integration in the centre of Rotterdam.

  Appearing as an open ended archway, the development is actually protected from the elements by suspended flexible transparent glass façades covering the 40 m tall and wide openings. Those in the apartments are also protected from the noise and smells of the market using heavy insulation. LED panels will feature market images but could also provide the opportunity to set the mood of the market for social and cultural events offering occupants a literal window over proceedings.
  Source: www.worldarchitecturenews.com


  Foto: Momo1435, 19 november 2009
  Burgemeester en wethouder Karakus starten bouw markthal rotterdam
  Op 18 november 2009 om 20.00 uur hebben burgemeester Aboutaleb en wethouder Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) samen met de directie van Provast het startschot gegeven voor de bouw van de Markthal Rotterdam. Hiermee heeft Rotterdam de primeur van de eerste markthal in Nederland.
  Wethouder Karakus: ‘De markthal is een belangrijk gebouw voor de binnenstad. In het centrum realiseren we aantrekkelijke woningen en een breed aanbod van winkels. Het is ook geweldig dat ondanks de economisch zware tijden, dit soort grote bouwprojecten van start blijven gaan in Rotterdam. Daar werken alle partijen in Rotterdam hard aan en een dag als vandaag bewijst dat dat resultaat heeft.’

  Programma Markthal
  Het project Markthal omvat het volgende programma:
  - Circa 10.000 m2 marktruimte, winkelruimten en horecaruimten.
  - Een parkeergarage voor personenauto’s en bestelauto’s met circa 1.200 parkeerplaatsen.
  - Circa 228 woningen met een bruto vloeroppervlakte van circa 41.200 m2.

  De gemeente Rotterdam heeft de grond in erfpacht uitgegeven aan de projectontwikkelaar van de Markthal. Dat is een van de maatregelen die gemeente en marktpartijen afspraken in de aanpak van de gevolgen van de kredietcrisis.
  Ontwikkeling Laurenskwartier
  Met de realisatie van de Markthal is Rotterdam een icoon rijker. Op de plek waar Rotterdam is ontstaan, in het Laurenskwartier, aansluitend op de buitenmarkt, tegenover station Blaak en op loopafstand van de Koopgoot realiseert ontwikkelaar Provast dit imposante gebouw. Het gebouw heeft een positief effect op de verdere ontwikkeling van het Laurenskwartier. Op alle fronten werkt de gemeente aan een kwaliteitsverbetering van het Laurenskwartier. Rotterdam wil het verblijfsklimaat van de binnenstad op een hoger peil brengen. Om dit te realiseren werkt Rotterdam aan een kwaliteitsplek voor ontmoeting, verblijf en vermaak voor bewoners, ondernemers en bezoekers. De stad zet in op kwaliteit van de openbare ruimte, een aantrekkelijk woonaanbod, het stimuleren van ondernemerschap, goede bereikbaarheid en een compleet aanbod van winkels, horeca en culturele voorzieningen.
  Bron: www.rotterdam.nl
  10-11-2009
  Vesteda ontbindt koopovereenkomst Markthal Rotterdam

  Vesteda heeft de in 2006 met Markthal Rotterdam B.V. gesloten koopovereenkomst ontbonden. Het betreft door Vesteda af te nemen woningen boven de in het centrum van Rotterdam geplande markthal. Ontwikkelaar Provast heeft Vesteda geen vertrouwen kunnen bieden in een goede verhuurbaarheid, waardeontwikkeling en kwaliteit van de 102 te realiseren woningen.

  Ontwikkelaar Provast en haar dochter Markthal Rotterdam B.V. (“MR”) willen in de markthal wonen en commerciële – foodgerelateerde – activiteiten combineren. Het commerciële gedeelte van de markthal zou volgens de oorspronkelijke afspraken door Unibail Rodamco in belegging genomen worden. Het vertrouwen van Vesteda in het woongedeelte van het project was sinds deze zomer al ernstig geschaad toen Unibail Rodamco met goedvinden van Provast afhaakte als toekomstig investeerder en belegger in de marktvloer. Volgens Provast zou haar projectvennootschap MR, naast de rol van exploitant, nu tevens als belegger van de marktvloer gaan optreden.

  In de afgelopen maanden is Vesteda tot de conclusie gekomen dat MR als belegger in de marktvloer geen reëel alternatief is ter vervanging van Unibail Rodamco. Vesteda heeft Provast herhaalde malen verzocht om informatie over de financiële positie van Provast / MR en om een adequaat exploitatieplan voor de marktvloer. De gevraagde informatie bleef uit, terwijl de rechter in een eerder vonnis heeft aangegeven dat het ontbreken van een gedegen exploitatieopzet een gegronde reden voor ontbinding zou kunnen opleveren.

  Omdat de verzochte informatie uitbleef heeft Vesteda zelf onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Dat onderzoek, gebaseerd op openbare jaarstukken, heeft Vesteda doen concluderen dat Provast/Markthal Rotterdam – anders dan Unibail Rodamco – niet de financiële spankracht heeft die nodig is om de marktvloer langjarig in belegging te nemen. Bovendien is een rendabele exploitatie van de commerciële gedeelten niet te verwachten. Dit heeft uitgesproken negatieve gevolgen voor de verhuurbaarheid en dus de waarde van de 102 woningen in de markthal. Bovendien heeft Vesteda geen overeenstemming kunnen krijgen met Provast over de kwaliteit van de op te leveren woningen. Vesteda heeft daarom alsnog moeten besluiten de koopovereenkomst te ontbinden en zich voorlopig uit het project terug te trekken.

  Vesteda benadrukt dat het terugtrekken uit het project Markthal geen doel op zich is en is bereid een nieuwe koopovereenkomst te overwegen wanneer zich binnen zes maanden een geloofwaardig alternatief voor Unibail Rodamco als belegger voor de marktvloer aandient en een gedegen explotatieopzet kan worden overgelegd.

  De ontbinding is voor MR aanleiding geweest een nieuw kort geding aan te kondigen.

  18-9-2009
  Extra miljoenen voor Rotterdamse markthal

  Rotterdam trekt 8,5 miljoen euro extra uit voor de markthal waar de stad al enige jaren op wacht. De gemeenteraad besloot donderdag verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA) tegemoet te komen. Het geld is nodig voor het bouwrijp maken van de grond in het centrum van de stad.
  Karakus had eerder al laten weten dat zonder de extra miljoenen het project niet te realiseren is. Bij de lancering van het plan, in 2006, was voorzien dat de markthal aan de Binnenrotte dit jaar in bedrijf zou zijn. De verwachting is nu dat de eerste paal dit jaar de grond in gaat. Rotterdam moet de eerste gemeente in Nederland worden met een dergelijke hal. Net als in Barcelona of Londen moeten vlees, vis en andere verse producten de hoofdmoot van de handel vormen.
  Voor het bouwrijp maken van de grond is echter niet 6,5 miljoen, maar 15 miljoen nodig, omdat het verwijderen van extra zware heipalen duurder is dan gedacht. Rotterdam heeft al 50 miljoen euro in het project gereserveerd. Het plan voorziet in een ondergrondse parkeergarage met 1100 plaatsen en de bouw van ruim tweehonderd woningen. Daarvoor zijn private investeerders aangetrokken.
  (ANP) via www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam

  18-9-2009

  18-9-2009
  Foto: Statendam
  10-9-2009
  Rotterdamse politiek kiest voor Markthal

  Rotterdam krijgt de markthal, waar de stad al enige jaren op wacht. De voornaamste oppositiepartij in de gemeenteraad, Leefbaar Rotterdam, heeft twijfels. Maar de PvdA, met achttien zetels de grootste partij, heeft donderdag laten weten akkoord te gaan met de extra 8,5 miljoen euro die het college van burgemeester en wethouders voor het bouwrijp maken van de grond in het centrum van de stad heeft gevraagd.
  ,,Zonder dat geld is het project niet te realiseren”, zei wethouder Hamit Karakus (PvdA, wonen en ruimtelijke ordening). De wethouder wil graag dat de raad daarover volgende week een besluit neemt. Bij de lancering van het plan, in 2006, was voorzien dat de markthal aan de Binnenrotte dit jaar in bedrijf zou zijn.
  Rotterdam moet de eerste gemeente in Nederland worden met een dergelijke hal. Net als in Barcelona of Londen moeten vlees, vis en andere verse producten de hoofdmoot van de handel vormen. Voor het bouwrijp maken van de grond is echter niet 6,5 miljoen, maar 15 miljoen nodig, omdat het verwijderen van extra zware heipalen duurder is dan gedacht.
  Rotterdam heeft al 50 miljoen euro in het project gereserveerd. Het plan voorziet in een ondergrondse parkeergarage met 1100 plaatsen en de bouw van ruim tweehonderd woningen. Daarvoor zijn private investeerders aangetrokken.
  Unibail Rodamco, dat in de hal een deel van de marktruimte zou gaan exploiteren, heeft zich teruggetrokken. Marktkooplieden staan evenmin te trappelen om zich in de hal te vestigen.
  Tevens bevindt ontwikkelaar Provast zich in een juridisch dispuut met belegger Vesteda.
  bron: ANP via www.architectenweb.nl

  Sloop van de parkeergarage

  23-5-2009
  Foto: Topaas, 23 mei 2009 De laatste resten worden met de betonpuinkraker gerecycled.

  13-5-2009
  Foto: Topaas, 13 mei 2009 Funderingspalen komen tevoorschijn

  2-5-2009
  Foto: Topaas, 2 mei 2009

  23-4-2009
  Foto: Cermivelli, 25 april 2009
  Blok beton hindert bouwput Markthal
  Door: redactie 24-4-09
  ROTTERDAM - Een onvermoed, fors blok beton in de grond heeft het werk aan de bouwput voor de Markthal deze week een poosje stilgelegd.
  Werklui stuitten tijdens het heien van de damwand op een ‘onbekend object’ in de bodem. ,,Waarschijnlijk is het hier bij de bouw van de voormalige parkeergarage terecht gekomen,’’ zegt coördinator Stef Poolman van het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR).
  Technici bekeken hoe dit probleem kon worden opgelost. Uiteindelijk werd één los damwanddeel op de betonresten geslagen, waardoor het puin spleet. Daarna konden de werkzaamheden worden hervat. ,,Ik schat dat we uiteindelijk een dag vertraging hebben opgelopen.’’
  Terwijl dit werk voortgaat, kunnen de archeologen half volgende maand al aan de slag. Ze gaan graven naar een dijk rondom Westelijk Nieuwland, de eerste uitbreiding van de stad. Die stamt uit de 14de eeuw.
  Bron: www.ad.nl

  23-4-2009
  Foto: Michiel, 23 april 2009

  11-4-2009
  Foto: Topaas, 11 april 2009

  11-4-2009
  Foto: Topaas, 11 april 2009

  30-3-2009
  Foto: Topaas, 30 maart 2009

  29-3-2009
  Foto: wolkenbestormer, 29 maart 2009

  27-3-2009
  Foto: Topaas, 27 maart 2009


  Sloop van de Willibrordschool

  21-3-2009
  Foto: Momo1435, 21 maart 2009

  In de achtergrond de nieuwe school met de speelplaats op het dak. 12-03-2009
  Foto: Eric Offereins, 12 maart 2009

  2-03-2009
  Foto: postHUMANproject, 2 maart 2009. Links de Statendam in aanbouw.

  22-2-2009
  Foto: Eric Offereins, 22 februari 2009

  21-2-2009
  Foto: Wolkenbestormer, 21 februari 2009


  Markethall, Rotterdam, Netherlands Thursday 31 Jan 2008
  Shop 'till you drop
  MVRDV Architects design new market hall in Rotterdam
  Provast is in the process of developing the Market Hall on the Grote Markt, near the Hoogstraat, in the Laurens quarter in Rotterdam. This is a unique and innovative project, and the Netherlands’ first indoor, permanent food market will form a significant part of it.
  The market will include 100, mostly permanent, stalls covering a total gross lettable area of 1,800 m2. It is expected that 65 vendors will utilize the space. The Market Hall also comprises a total gross lettable retail area of 3,000 m2 and total gross lettable catering area of 1,600 m2 on the ground level and first floor, as well as a supermarket of 1,800 m2 and an underground car park for 1,100 cars. The Market Hall is housed in an arch-shaped building, and will include 246 residences.
  The Market Hall is expected to be ready by 2010 and will be delivered as a turnkey acquisition to Rodamco Europe.
  MVDRV Architects in Rotterdam are responsible for the design, while Provast, based in The Hague, will build the Market Hall.  Bron: www.worldarchitecturenews.com

  Rodamco Europe koopt Markthal Rotterdam 03-05-2006
  (Novum/Betten) - Rodamco Europe, een vastgoedfonds, heeft een overeenkomst gesloten met Provast voor de aankoop van de commerciële ruimtes in de Markthal in Rotterdam. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt. De Markthal zal worden aangekocht voor circa EUR 28 miljoen, op basis van een verwacht netto aanvangsrendement van 6,5%.
  Naar verwachting zal de Markthal eind 2009 worden opgeleverd en bij oplevering turn-key aan Rodamco Europe worden geleverd. In de markt worden 100 grotendeels vaste kramen gerealiseerd van in totaal 1.900 vierkante meter, die naar verwachting door 65 huurders zullen worden geëxploiteerd.
  In aanvulling daarop omvat de Markthal 3.000 vierkante meter winkelruimte en 1.600 vierkante meter horeca op de begane grond en eerste verdieping, een ondergrondse supermarkt van 1.800 vierkante meter en een ondergrondse parkeergarage voor 1.100 auto's. De Markthal is vormgegeven als een boogvormig gebouw waarbij in de boog 246 woningen worden gerealiseerd.
  Bron: http://www.trouw.nl
  Terugblik
  In 2003 heeft de gemeente Rotterdam een prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van een overdekte markt op de locatie aan de Binnenrotte, gelegen tussen de straten Grotemarkt, Westnieuwland, Nieuwstraat en ds. Jan Scharpstraat. Deze prijsvraag is gewonnen door Provast met het idee voor de Markthal: een overdekte marktvloer in combinatie met een grote ondergrondse parkeergarage, een supermarkt, winkels, horeca en woningen (voor meer informatie zie: www.markthalrotterdam.nl).
  Op de plek van de toekomstige Markthal stonden eerst twee scholen. Voordat dit project kon starten, moesten deze scholen worden verplaatst. Daarom heeft Provast in 2008 in opdracht van de gemeente (J.O.S.) het Zadkine College aan de Nieuwstraat verbouwd tot een prachtige locatie voor de Willibrordschool, de Jan Prinsschool en de buitenschoolse opvang Het Steigertje.
  [ A community school in the heart of Rotterdam ]
  Medio 2008 is Provast ook gestart met nieuwbouw voor het naastgelegen kantoorpand Blaak 31. Hier wordt medio 2010 onder andere het advocatenkantoor Loyens & Loeff gevestigd. Inmiddels is ook het zogenoemde Van Herk pand aan de Hoogstraat gesloopt. Hier is een nieuw gebouw met winkels, horeca en woningen met de naam RottaNova gepland. Deze ontwikkelingen passen allemaal binnen het masterplan dat de gemeente in overleg met verschillende marktpartijen heeft opgesteld. Er zal veel aandacht worden besteed aan de hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte.
  Bron: Markthal Nieuws No1, oktober 2009

  De commissie Economie Havenen Milieu heeft van 22 tot en met 25 maart 2004 een bezoek gebracht aan Lissabon, Coimbra en Oporto in Portugal.
  Aanleiding en doel van de reis
  De belangrijkste aanleiding voor deze reis was het feit dat door de veranderende Europese wet- en regelgeving de Rotterdamse warenmarkten op korte termijn veranderingen zullen ondergaan. Een van de gevolgen is dat versproducten niet meer uit de kramen verkocht mogen worden. De bewaring en bewerking zullen aan strenge eisen moeten voldoen. Een markthal kan, gelet op de positie van de Centrummarkt, uitkomst bieden. Het betekent niet alleen een fysieke verandering, er moet een markthal komen, maar ook een organisatorische opgave. Vraagstukken zijn bij voorbeeld, hoe wordt het concept ontwikkeld (publiek-particulier), hoe worden de ondernemers geselecteerd, hoe vindt de handhaving plaats, hoe om te gaan met de omwonenden, hoe zijn de logistieke processen vormgegeven, hoe wordt de onderbrenging van marktfaciliteiten in de markthal geïntegreerd etc.
  Hoewel er in Europa in veel landen markthallen zijn werd op advies van de dienst Marktwezen gekozen voor een reis maar Portugal, mede omdat daar zowel oude traditionele als nieuw gebouwde hallen bezocht zouden kunnen worden.
  ...
  Het resultaat
  De commissie kreeg de gelegenheid om zowel moderne als traditionele warenmarkten te bezoeken. Daarbij past de opmerking dat de markthallen in Portugal al lang bestaan, gevolg van het klimaat, en zijn dus niet als gevolg van Europese regelgeving ontstaan. Daardoor ontstond bij de deelnemers een beeld erover wat men voor Rotterdam wenselijk acht.
  Dit werd door een van de deelnemers als volgt onder woorden gebracht:
  “Belangrijkste is natuurlijk niet alles kopiëren wat we daar gezien hebben, maar ook dat een markthal alleen met groente/fruit en vis niet zal leiden tot een gezoende exploitatie. Variëteit van producten, diverse doelgroepen aantrekken,gericht op diverse portemonnee, een bazaarachtige functie ook in beeldvorming zijn voor mij belangrijkste aandachtspunten.
  Een vooronderzoek naar geïnteresseerde ondernemers/doelgroep ondernemers, haalbaarheid gezonde exploitatie, hoe de Rotterdammers zo’n markt zullen beleven zijn wel punten die vooraf goed in kaart gebracht moeten worden.”
  Een ander commissielid concludeerde dat de raadsleden voldoende kennis hadden opgedaan om de plannen van OBR, dS+V en de dienst Marktwezen voor een overdekte Rotterdamse markt te kunnen beoordelen. Men heeft tijdens de reis gezien wat wel en wat niet kan en wat er fout kan gaan.
  Er waren geluiden die aangaven dat het reisdoel niet het juiste was. Een bezoek naar markten in Turkije of Marokko was wellicht nuttiger geweest. Enerzijds omdat die landen een veel langere traditie op gebied van markthallen hebben en anderzijds omdat de marktkooplui in Rotterdam het met name moeten hebben van allochtonen. Door te kijken hoe ze dat in hun landen van herkomst doen, kan je beter aan op de behoefte van deze mensen aansluiten.
  Verder werd door een commissielid geconcludeerd dat men zich niet moet beperken tot de verkoop van verse voedingswaren: “Je moet zorgen voor een leuke sfeer zodat het een soort ontmoetingsplek wordt voor alle Rotterdammers. Alleen groente en vlees verkopen, heeft geen zin. Je ziet ook in Portugal dat dit niet werkt.”
  Bron: www.bds.rotterdam.nl

  Verslag van de openbare vergadering van de commissie voor Haven en Economische Zaken d.d. 1 november 2000
  ECONOMISCHE ZAKEN
  6. Jaarplan 2001 Dienst Marktwezen Rotterdam.
  Mevrouw Couwenberg
  ... Verder verbaast het haar dat het jaarplan aankondigt dat onderzoek zal worden verricht naar de mogelijkheden van een markthal op de grote markt. Omdat bestuurlijk eerder op een dergelijke voorziening werd aangedrongen, begrijpt zij niet dat er nu pas een onderzoek komt. Overigens lijkt dit een voorziening die ook op andere markten (Afrikaandermarkt, Visserijmarkt) bruikbaar is. Het geheel overziend heeft zij het gevoel dat DMW niet krachtig genoeg inzet.
  De heer Van Duin
  ... Ten aanzien van de markthal merkt hij op dat het college daarvoor reeds f 0,5 mln voor de eerste fase beschikbaar heeft gesteld. Hij vraagt zich af wat Directeur DMW in 2001 voornemens is daarmee te doen. Hij stemt in met het gevraagde advies.
  De heer Van der Heijden is blij dat er serieuze plannen zijn voor een markthal. Graag hoort hij op welke termijn de commissie concrete plannen kan verwachten.

  De heer Schrijver , directeur DMW
  ... Voorts zal onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden van een markthal op de grote markt.
  Een markthal past in de ontwikkeling van een facilitaire aanpak van de markt, waarbij tevens wordt gekeken naar welke zaken nu en in de toekomst niet meer op markten verhandeld mogen worden en wellicht een plek kunnen krijgen in de markthal.
  Bron: www.bds.rotterdam.nl

  webdesign & copyright © 2014 Tempelier
  advertenties